Oamenii de ştiinţă au descoperit cum reuşesc pinguinii să nu îngheţe de frig în timpul iernii din Antarctica, scrie BBC. Pinguinii se adună cu sutele într-un grup şi fac valuri, la anumite intervale de timp, ca să îşi poată schimba poziţiile şi ca să le permită indivizilor de la margine să migreze mai spre centru, la căldură, arată un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Harvard, de la Institutul de Cercetări Polare şi Marine Alfred Wegener din Germania, de la Universitatea Erlangen-Nuremberg, tot din Germania şi de la Australian Antarctic Division din Kingston, Australia.
Cercetătorii au montat mai multe camere care au surprins imagini la fiecare 1,3 secunde, timp de câteva ore. Imaginile au arătat că grupul de pinguini nu rămâne nemişcat, ci se regrupează la fiecare 30-60 de secunde. Pentru a putea supravieţui, pinguinii imperiali se adună la un loc în timpul iernilor antarctice când temperaturile pot ajunge la -45 de grade Celsius, iar vântul poate să bată şi cu 180 de Km/h. Iniţial, oamenii de ştiinţă au crezut că pinguinii stau atât de aproape unul de celălalt, în cadrul grupului, încât nu se pot mişca şi se mirau cum de nu îngheaţă indivizii care au prins un loc la margine.
"Pinguinii se adună la un loc ca să nu îşi piardă energia. Dacă grupul nu este destul de strâns, atunci pinguinii îngheaţă de frig. Dar dacă se grupează prea aproape unii de alţii, atunci nu se mai pot mişca", spune coordonatorul studiului, Daniel Zitterbart, de la Universitatea Erlangen-Nuremberg din Germania. Pinguinii stau nemişcaţi o vreme şi, la un moment dat, unul dintre ei începe să se balanseze, ceea ce îi determină şi pe cei din jur să facă la fel, iar mişcarea se răspândeşte prin toată colonia ca valurile. Mişcările coordonate ale pinguinilor sunt foarte subtile şi nu pot fi observate uşor cu ochiul liber.
Oamenii de ştiinţă au descoperit cum reuşesc pingu