Economia românească arată considerabil mai bine după reformele dure din 2010, iar deficitul bugetar pare pe traiectoria corectă pentru a atinge ţinta de 3% din Produsul Intern Brut stabilită pentru 2012, însă incertitudinile de pe scena politică ar putea să determine agenţiile de rating să amâne îmbunătăţirea calificativului acordat României, scriu analiştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci britanice.
"Performanţa macroeconomică a României se îmbunătăţeşte treptat. Guvernul este pe traiectoria corectă pentru atingerea ţintei de 3% la deficitul bugetar, iar deficitul de cont curent s-a redus. Cum aceste corecţii par durabile, îmbunătăţiri ale ratingului de ţară devin posibile. Totuşi, incertitudinile politice induse de alegerile din 2012 ar putea determina agenţiile de rating să amâne o îmbunătăţire a calificativului de ţară", scrie Daniel Hewitt, economist la Barclays Capital, într-un "jurnal de călătorie" după o vizită în România.
Două dintre marile agenţii de rating - Fitch şi Standard&Poors - menţin din 2008 calificativul României la "BBĂ", sub pragul risc acceptabil pentru investiţii (investment grade). Moody's a menţinut ratingul de ţară la Baa3, la limita zonei de investment grade.
Totuşi, Barclays recomandă în continuare investitorilor să cumpere titluri de stat româneşti, în special cu scadenţe scurte, şi subliniază că emisiunea anunţată de note pe pieţele internaţionale ar putea fi o bună oportunitate pentru a lua poziţii pe România.
Economia românească arată considerabil mai bine după reformele dure din 2010, iar deficitul bugetar pare pe traiectoria corectă pentru a atinge ţinta de 3% din Produsul Intern Brut stabilită pentru 2012, însă incertitudinile de pe scena politică ar putea să determine agenţiile de rating să amâne îmbunătăţirea calificativului acordat României, scriu a