Edilii mai multor localităţi au încercat să explice de ce e rău sau de ce e bine să fie aleşi dintr-un singur tur. Sursa: CODRIN PRISECARU
După ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, edilii mai multor localităţi din ţară s-au împărţit în două tabere şi susţin sau nu proiectul. Dacă unii spun că aşa mai scapă de cheltuielile pentru campania electorală din al doilea tur, alţii susţin că, de fapt, un partid va investi dublu încă din primul tur pentru a câştiga un fotoliu de primar.
Temerile reprezentanţilor PSD sunt legate de faptul că legea permite PDL-ului să obţină prin mită electorală mai multe primării. Nici membrii PNL nu se arată încântaţi de proiect, pentru că, spun ei, încalcă principiul de bază al democraţiei: cel al majorităţii.
Cu toate acestea, edilii din ţară se tem şi nu prea de tranşarea voturilor încă din primul tur. Cei care au obţinut până acum procente ca pe vremea partidului unic, de 80%, în cazul lui Klaus Johannis, primarul Sibiului, sau de peste 70%, în cazul lui Gheorghe Ştefan, edilul de la Piatra Neamţ, spun că oricum decizia primului tur de scrutin se reflectă în rezultatele celui de-al doilea. Primarii mai spun că, odată cu noua lege, scapă de cheltuielile pentru campaniile electorale şi de "harababura" care se creea.
Faptul că li se permite să devină primari fără majoritate, pentru unii politicieni locali este o uşurare. "Se cheltuiau mulţi bani cu găleţile, cu navetele de bere. Să se termine odată cu mita electorală! Dacă l-ai prins pe unul că dă o căldare, să i se taie un deget. Dacă dă o navetă de băutură, să i se taie o mână", tranşează problema Gheorghe Beciu, primarul comunei Deveselu, din judeţul Olt, locul în care au venit, de curând, americanii. Turul doi la primari denunțat de Băsescu: Candidații își negociau spriji