Spania este ţara care a beneficiat cel mai mult de fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, reuşind să-şi pună la punct infrastructura cu ajutorul acestor bani. România ar trebui să valorifice din plin această oportunitate, urmând exemplul Spaniei, susţine ambasadorul spaniol la Bucureşti Estanislao de Grandes Pascual.
"O ţară trebuie să înveţe cum să pregătească proiectele pentru fondurile europene, nimic nu se face bătând din palme. Românii ar trebui să aibă răbdare până se vor vedea rezultatele implementării acestor fonduri, pentru că o ţară nu se dezvoltă în trei luni sau în trei ani. De asemenea, este important să înveţi de la alţii, să preiei. Aşa a procedat şi Spania", a declarat Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei în România.
În 1985, cu un an înainte ca Spania să adere la Uniunea Europeană, ibericii aveau puţin peste 2.000 de kilometri de autostradă, iar la sfârşitul lui 2008 aveau peste 13.500 kilometri, potrivit Eurostat. La polul opus, România are numai 314 kilometri de autostradă în prezent, cu doar 52 de kilometri în plus faţă de 2007, când a intrat în Uniunea Europeană.
De Grandes Pascual a afirmat de asemenea că România mai are încă dificultăţi în stabilirea unui mediu de afaceri transparent şi corect, în condiţiile în care există probleme la nivelul justiţiei, în special în ceea ce priveşte corupţia, dar şi în domeniul administrativ.
De asemenea, o altă problemă pe care ambasadorul spaniol o remarcă este instabilitatea mediului fiscal din România.
"Taxele se modifică frecvent. Dar în afara TVA, celelalte taxe şi impozite sunt destul de moderate raportat la celelalte state din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, mulţi nu-şi plătesc taxele, există evaziune fiscală, iar o parte dintre exportatorii spanioli sunt nemulţumiţi de faptul că partenerii lor din România nu sunt la zi cu