Scăderea participaţiei statului la Fondul Proprietatea sub 33% mută controlul asupra activelor de 4 mld. euro ale fondului în mâinile investitorilor privaţi, care au cumpărat acţiuni în ultimii trei ani la jumătate din valoare.
Statul încheie astfel cea mai mare privatizare din istoria României demarată odată cu înfiinţarea Fondului Proprietatea în 2005, fără a rezolva până la capăt problema pentru care a fost creat fondul, respectiv despăgubirea justă a foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist.
În următoarele luni, investitorii privaţi, printre care se numără fonduri de investiţii străine, dar şi persoane care au primit acţiunile ca despăgubire pentru proprietăţile care le-au fost confiscate de regimul comunist, vor putea convoca Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi vor putea schimba actul constitutiv al fondului, eliminând limitările de drept de vot care au permis până acum ca statul să deţină controlul.
"Practic din acest moment, se poate convoca o AGA care să modifice complet actul constitutiv. Putem ajunge în situaţia în care fonduri de investiţii să deţină mai mult decât statul, poate fi votată vânzarea unor active importante", spune Mircea Ursache, fost preşedinte al AVAS şi fost preşedinte al Fondului Proprietatea (în 2009).
El crede că pierderea controlului statului asupra fondului duce la anularea menirii pentru care a fost creat acesta, respectiv despăgubirea foştilor proprietari, şi că Guvernul nu avea voie să cedeze controlul până la finalizarea procesului de despăgubire.
Ştirea că participaţia statului la Fondul Proprietatea a scăzut la 24,5% a dat startul pentru preluarea controlului. Încă de ieri s-au transferat pe Bursă, prin 8 tranzacţii speciale (DEAL), pachete însumând 170 de milioane de acţiuni (1,2%), pentru 85,3 mil. lei (20,7 mil. euro). Şi în piaţă s-au tranzacţionat 79 de mi