Scandalul privind caii din Delta Dunării este departe de a se încheia, deşi reprezentanţii Vier Pfoten au anunţat că au convenit cu autorităţile locale un protocol de acţiune comună pentru protejarea acestor animale. În timp ce Kuki Bărbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten România, a declarat că autorităţile au acceptat să nu mai scoată caii sălbatici din zona Letea pentru a fi sacrificaţi la abator, reprezentanţii Prefecturii, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Direcţii Sanitar-Veterinară (DSV) Tulcea susţin că nu s-a convenit nimic.
„Domnul Bărbuceanu a purtat mai multe discuţii cu autorităţile din Tulcea, dar nu s-a convenit asupra unui protocol de acţiune comună în privinţa cailor de la Letea şi din Delta Dunării pentru că cei care spun că protejează caii vor să impună măsuri care contravin legii. I-am cerut reprezentantului Vier Pfoten să se pună de acord cu autorităţile care au responsabilităţi legale în această chestiune şi, dacă se realizează acest acord, semnăm protocolul", a declarat Vasile Gudu, prefectul judeţului Tulcea.
Spre abator, conform legii
Marinela Tertiş, director DSV Tulcea, spune că semnarea protocolului s-a blocat pentru că Vier Pfoten vrea să impună măsuri ilegale. „De exemplu, interzicerea vânzării către abator a cailor din Deltă de către proprietari, solicitată de Vier Pfoten, este ilegală. DSV sau altă instituţie nu poate obliga un proprietar de cai să-i vândă. Din acest motiv, caii de la Letea, după ce vor fi investigaţi de medicii veterinari, vor putea pleca, oricând, spre abatoare, conform legii."
Grigore Baboianu, guvernator ARBDD, se opune de asemenea semnării protocolului pro-pus de Vier Pfoten pentru că reprezentanţii acestei organizaţii consideră caii din Deltă ca fiind animale sălbatice şi din acest motiv ar trebui să fie incluse în patrimoniul natural.
„Nu exist