Comisia Europeană a anunţat, ieri, că a anulat avertizarea lansată în legătură cu castraveţii spanioli. "Ultimele teste realizate în Spania şi Germania pe castraveţii produşi în Spania nu au demonstrat prezenţa bacteriei E.coli", informează un comunicat al Comisiei Europene, care precizează că anularea avertizării reprezintă "un pas foarte important pentru revenirea la normalitate, cât de repede posibil, pentru sectorul agricol spaniol. Toate statele membre au fost informate în legătură cu această decizie".
* Spania ia poziţie împotriva Germaniei şi cere despăgubiri Comisiei Europene
Fermierii spanioli nu şi-au revenit încă de pe urma "psihozei castravetelui", care a transformat leguma spaniolă suspectată de bacteria E.coli într-un produs-paria pe pieţele din Europa şi a plasat toate produsele agricole spaniole pe o listă neagră neoficială, potrivit ziarului The Independent.
Valul de panică creat îi costă pe fermierii spanioli 200 de milioane de euro pe săptămână. Industria transporturilor a pierdut alte 15 milioane de euro, în condiţiile în care camioanele care livrau legumele au fost refuzate la frontierele spaniole. Aproximativ 3 milioane de kilograme de fructe şi de legume nedorite au putrezit din momentul în care acuzaţiile au ieşit la suprafaţă. Sindicatele spaniole au mai spus că sunt puse în pericol aproximativ 70.000 de locuri de muncă, mai ales în Almeria, Malaga, dar şi în alte regiuni greu lovite de criza economică din Spania.
Spania a anunţat că va solicita despăgubiri pentru prejudiciile cauzate agricultorilor din acest stat. Ministrul spaniol de Externe, Trinidad Jimenez, a anunţat că ţara sa va evalua cuantumul daunelor provocate şi va cere, apoi, despăgubiri Comisiei Europene.
Autorităţile germane au avansat, săptămâna trecută, ipoteza că sursa contaminării ar putea fi două ferme din provinciile spaniole Almeria şi Ma