Este întrebarea pe care şi-o pun specialişti în domeniul HIV/SIDA, pacienţi şi jurnalişti.
Până acum, singurul exemplu care menţine vie speranţa tuturor referitoare la găsirea unui leac pentru Sindromul Imuno-Deficienţei Acute, este cel cunoscut sub numele de "pacientul berlinez", americanul Timothy Ray Brown.
A fost primul caz în cei 30 de ani de la descoperirea virusului imunodeficienţei la oameni, când un transplant de măduvă a vindecat un bolnav de acest sindrom. Lumea medicală este contrariată însă de succesul intervenţiei.
În 2007, seropozitivul Brown a recidivat în leucemie, scriu jurnaliştii de la Reuters. Doctorul său, Gero Huetter, a venit cu o idée radicală: transplantarea de măduvă folosind celule de la un donator cu o mutaţie genetică rară, cunoscută ca CCR5 delta32. Oamenii cu această mutaţie genetică sunt imuni la HIV.
Rezultatele au fost excepţionale. Doctorul spune că virusul nu a revenit, chiar dacă Brown nu urmează niciun tratament medicamentos.
Este puţin probabil, însă, ca această metodă să fie o soluţie pentru ceilalţi 33 de milioane de pacienţi cunoscuţi în întreaga lume. Procedura este extrem de scumpă, complexă şi riscantă. În plus, numărul celor imuni este foarte mic, reducând la minimum posibilitatea de a găsi compatibilităţi.
Medical, este nepractic şi mult prea greu, chiar periculos, spun doctorii, însă perspectiva ştiinţifică rămâne deschisă: există şansa găsirii leacului.
În această lună, Societatea Internaţională a SIDA va introduce oficial în strategia de prevenire şi tratament scopul de găsire a unui medicament vindecător.
Abordarea ştiinţifică a fost adoptată şi de un grup de cercetători-activişti care va lansa un grup de lucru pentru a realiza un plan de a convinge guvernele şi instituţiile de cercetare să investească mai mult în găsirea unui leac.
Cât costă HIV/SIDA
12 milioan