Ministerul Apărării Naţionale va implementa o nouă concepţie de asigurare a hranei personalului armatei şi de organizare a sistemului de pază a unităţilor militare, înlocuind tradiţionalele popote cu serviciile prompte ale firmelor de caterig, se arată într-un comunicat al MApN.
În prezent, hrănirea militarilor şi paza unităţilor se realizează cu personal de specialitate al armatei şi prin operatori economici de profil, pe baza unor contracte de prestări servicii.
Noua concepţie, elaborată de specialiştii instituţiei la iniţiativa conducerii Ministerului Apărării Naţionale, vizează, în primul rând, reducerea cheltuielilor, în contextul în care trebuie luate măsuri de austeritate. Procesul de implementare a serviciilor de catering debutează luna aceasta şi se va realiza etapizat, iar în 2014 va ajunge la final.
În etapa a doua, care va începe în 2012, filiala specializată a CN ROMTEHNICA SA va prelua activitatea de hrănire în instituţiile militare de învăţământ şi în bazele de instrucţie, după finalizarea derulării contractelor de prestări servicii cu operatorii economici de profil şi va asigura produsele agroalimentare pentru celelalte unităţi militare.
CN ROMTEHNICA SA va asigura hrana în regim de cantină sau de catering pentru toate unităţile Armatei Române, în locurile unde acestea îşi desfăşoară activitatea, şi care nu au un sistem propriu de hrănire.
Economie de 25%
Pentru atingerea obiectivelor stabilite, vor fi înfiinţate două filiale specializate în activităţi de pază şi hrănire ale Companiei Naţionale ROMTEHNICA SA, companie aflată în coordonarea M.Ap.N., care vor înlocui, treptat, operatorii economici ce asigură în prezent respectivele servicii de pază şi de hrănire, pe măsură ce derularea contractelor cu aceştia va înceta. Se va obţine, în acest mod, o reducere a cheltuielilor cu circa 20 - 25