Modificarea Constitutiei ii va obliga pe romani sa dovedeasca modul in care si-au dobandit averile, fie ca e vorba de case, masini sau orice alt bun de natura patrimoniala. Pana acum, statul era cel obligat sa probeze ca averile sunt ilicite.
Averile ilicite vor putea fi confiscate, daca noua Constitutie va fi adoptata. Presedintele Traian Basescu a explicat ca "eram unici in Europa" prin existenta prevederii din Constitutie, potrivit careia "caracterul licit al averii se prezuma".
In proiectul noii Constitutii, prezentat miercuri de Traian Basescu, sintagma a disparut cu totul. In traducere libera, asta inseamna ca autoritatile erau cele care trebuiau sa aduca dovezi ca anumite bunuri sau venituri sunt dobandite ilegal, si nu invers. "A fost paravanul sub care, desi s-a stiut de anumite averi dobandite ilegal, acestea nu s-au putut confisca, iar statul nu si-a putut recupera paguba", a explicat presedintele.
Nu va porni nimeni sa vada cum stau cu averea pensionarii sau muncitorii de la uzinele din PitestiTraian Basescu, presedintele Romaniei
Laura Stefan, expertul anticoruptie din cadrul Societatii Academice Romane (SAR), a declarat ca este"o modificare foarte buna, deoarece la aceasta prevedere se opreau multe dintre controalele averilor nejustificate. O astfel de prevedere nu se regaseste in nicio alta tara din Europa".
La randul sau, Alina Gheorgiu, vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, a afirmat, joi, ca actuala Constitutie "nu permitea sa fie confiscate nici averile despre care se proba ca erau ilicite. Aceasta eliminare da dreptul organelor abilitate sa solicite confiscarea extinsa".
Cu alte cuvinte, acesta ar fi fost, pana acum, principala piedica pentru care n-am vazut niciun mare dosar de evaziune ajuns in faza de condamnare in Romania. Cel putin asta reiese din declara