Comisarii Protecţiei Consumatorilor au depistat în numeroase magazine ilfovene şi bucureştene, majoritatea din sectoarele 2 şi 6, preparate din carne alterate sau neconforme, care puneau în pericol viaţa cumpărătorilor. Aproape 150 de kilograme de carne au fost oprite definitiv de la vînzare, iar comercianţii au fost amendaţi cu peste 110.000 lei.
Într-unul din magazinele bucureştene verificate, un operator economic comercializa salam producţie proprie cu mucegai alb şi verde pe membrană.
O altă abatere, depistată frecvent, a fost conţinutul ridicat de apă, mult mai mare decât cel indicat pe etichetele produselor.
41% din eşantioanele de preparate din carne prelevate de pe piaţă au prezentat conţinutul de umiditate depăşit şi cu 17 la sută faţă de limitele maxime admise. Rapoartele emise de LAREX Bucureşti au determinat că diverse sortimente de „Salam de vară", comercializate în Bucureşti şi judeţul Ilfov, aveau conţinutul de apă de 55,4%, 55,75%, 52,3% faţă de maximum 50% impus.
Alte sortimente de „Salam Victoria" aveau un conţinut de apă de 72,28%, 71.2%, 74,7%, faţă de maximum 66%. Neîncadrarea în conţinutul de umiditate maxim impus putea determina alterarea produselor din carne şi păcălea consumatorii, care cumpărau mai mult apă la preţ de carne.
Nici condiţiile de depozitare nu erau respectate, în mai multe cazuri produsele şi preparatele din carne fiind păstrate la temperaturi de 16 grade Celsius faţă de maximum 5 grade cât impunea producătorul.
Comisarii Protecţiei Consumatorilor vă sfătuiesc să nu cumpăraţi produse din carne a căror suprafaţă este lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau cu miros modificat. În plus, refuzaţi produsele din carne pe care nu este înscrisă perioada de valabilitate şi solicitaţi întotdeauna şi păstraţi bonul de casă.