Gânditorul de la Hamangia, ceramica de Cucuteni, carul ritualic de la Bujorul sau Tezaurul de la Pietroasele sunt cuvinte emblematice pentru întreaga cultură şi istorie a României. Toate acestea se regăsesc la Muzeul Naţional de Istorie a României, care deţine în patrimoniu circa 680.000 de piese. Muzeul de pe Calea Victoriei se află însă într-un imobil cu risc seismic ridicat, iar autorităţile nu au mai dat de câţiva ani buni niciun ban pentru reconsolidare.
Vezi aici mai multe imagini cu comorile adăpostite de Muzeul Naţional de Istorie a României
La începutul săptămânii am atras atenţia asupra situaţiei în care se află Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), una dintre cele mai importante instituţii de cultură, care deţine o multitudine de piese unicat de talie universală. Clădirea în care se află imobilul are nevoie urgentă de reconsolidare pentru că, în cazul unui cutremur, faţada MNIR, dar şi zona în care se află Tezaurul istoric al României, s-ar putea prăbuşi. Totodată, o mare parte a pieselor aflate în depozite se află în pericol din cauza degradării unor părţi ale imobilului. Vezi aici mai multe detalii.
Lucrările de consolidare a MNIR, situat în clădirea fostului Palat al Poştelor, veche de mai bine de 100 de ani, au început în 2002, dar au fost oprite la sfârşitul anului 2006. De atunci, autorităţile nu au mai sprijinit în niciun fel refacerea clădirii în care se regăseşte practic toată istorie a României. Actualul ministru al Culturii, Kelemn Hunor, afirmă că se vor găsi bani pentru reabilitare, dar numai după ce se va pune capăt contractului cu firma Romconstruct, patronată de Vasile Turcu. La rândul său, Vasile Turcu spune că pentru 24 de milioane de euro renunţă la contractul încheiat în 2002 pentru reconsolidarea şi reabilitarea clădirii muzeului. Vezi aici detalii.
În prezent, la Muzeul Naţional de Istorie se pot vizita