Foto: Blogosfera.mdFacilitati fiscale, forta de munca ieftina si calificata - sunt doar cateva din "mirajele" prin care Republica Moldova vrea sa ademeneasca investitori, inclusiv romani. Afla care sunt avantajele demararii unei afaceri in tara de peste Prut.
Cu o populatie de doar 4 milioane de locuitori, Republica Moldova este vazuta mai mult ca o tara de tranzit catre Rusia si Ucraina decat ca o piata de consum.
Guvernul de la Chisinau este determinat sa atraga investitori, inclusiv din Romania. Pentru aceasta, ofera mai multe facilitati fiscale precum cota de impozit pe profit zero anul acesta, a declarat Doina Cebotari, consilier pentru afaceri economice al premierului din Republica Moldova, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia.
Si chiar daca in 2012 cota de 0% la impozitul pe profit va fi revizuita la 12%, aceasta va continua sa fie cea mai scazuta din regiune, a spus Stephane Bride, managing partner al companiei de consultanta Grant Thornton in Romania si Republica Moldova.
De asemenea, investitorii din cele 7 zone libere din tara vecina sunt scutiti de TVA, accize si taxe vamale pentru marfa ce nu are ca destinatie piata din Republica Moldova, potrivit Doinei Cebotari.
In plus, Executivul de la Chisinau ofera o protectie de 10 ani impotriva oricaror schimbari legislative privind investitorii din zonele libere.
Un alt avantaj oferit investitorilor este acela al unei forte de munca ieftine si calificate. Potrivit consilierului premierului de la Chisinau, salariul mediu din Republica Moldova, de 190 euro, este cel mai scazut din regiune. In plus, peste 70% dintre locuitori vorbesc cel putin doua limbi.
Pentru incurajarea investitiilor straine, autoritatile de la Chisinau au incheiat 44 de tratate pentru evitarea dublei impuneri precum si o serie de acorduri de comert cu UE si