După ce a fost în Brazilia, Christine Lagarde se duce în India şi China pentru a le asculta doleanţele asupra reformării FMI şi a obţine astfel şi sprijinul emergentelor. Ministrul francez al Economiei ar putea avea probleme: pe numele său a fost deschisă recent o anchetă pentru abuz de putere.
Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei, are un program foarte încărcat până la 10 iunie, când se închid listele cu candidaturi pentru funcţia de director general al FMI, post vacant după scandalul sexual în care este implicat Dominique Strauss-Kahn. În prezent, Lagarde mai are doar doi rivali declaraţi: mexicanul Agustin Carstens, directorul Băncii Centrale, şi kazakul Grigory Marchenko, preşedintele Băncii Naţionale.
Candidata Uniunii Europene pare a fi principala favorită, în condiţiile în care europenii deţin circa 35% din voturi. Statele Unite, cu 17% din voturi, nu şi-au declarat sprijinul pentru niciun candidat, dar au lăsat să se înţeleagă că vor fi de partea celui care atrage de partea sa mai multe ţări emergente. În plus, săptămâna trecută, secretarul american de stat, Hillary Clinton, a spus, la Paris, că SUA „salută femeile foarte bine pregătite şi cu experienţă pentru a conduce organizaţii importante precum FMI". Săptămâna viitoare, Lagarde se va afla în India şi în China, unde se va întâlni cu omologii săi „pentru a asculta ce au de spus aceste ţări emergente referitor la FMI şi să ţină cont de recomandările lor în programul său", a anunţat biroul de presă, citat de „Le Figaro".
Emergentele,fără candidat unic
Vizitat recent de cancelarul Angela Merkel, premierul indian, Manmohan Singh, a precizat evaziv că trebuie să câştige „cel mai bun candidat". China nu a comentat oficial niciuna dintre cele trei candidaturi. Dar François Baroin, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, a declarat că Beijingul ar fi „favorabil" unei