Majoritatea bucureştenilor se pronunţă pentru menţinerea actuală a modalităţii de alegere a primarilor de sector prin vot direct. Concluzia aparţine Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) care a efectuat un sondaj la comanda Asociaţiei Pro Democraţia.
Studiul a fost prezentat joi, în cadrul unei dezbateri de către preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu. El a menţionat că în sectoarele 1, 3 şi 4, cetăţenii din Bucureşti sunt cei mai mulţumiţi în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor cu care se confruntă.
Prezent la dezbatere, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că edilii de sector trebuie să fie aleşi ca şi până acum, prin vot direct. De asemenea, Oprescu crede că bugetul ar trebui centralizat la nivelul Capitalei, iar edilii de sector să fie membri în Consiliul General cu drept de veto.
În ceea ce priveşte priorităţile problemelor bucureştenilor, Oprescu a spus că acestea sunt cele identificate în studiul realizat de CCSB: câinii vagabonzi, poluarea (calitatea aerului) şi aglomeraţia în trafic.
Şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a pronunţat împotriva deciziei Camerei Deputaţilor privind alegerea primarilor dintr-un singur tur. "Sunt total împotriva acestui sistem de alegeri. În ceea ce priveşte costul, democraţia are un cost, trebui să ştim să-l plătim, pentru că este mult mai important să rămânem în democraţie decât în afara acesteia", a spus Chiliman.
Edilul sectorului 1 a atins şi problema organizării referendumului privind legea capitalei. Chiliman a spus că, în opinia sa, atunci când este vorba despre o lege importantă în administraţie, trebuie să se cunoască, în primul rând, părerea bucureştenilor şi după aceea cea a politicienilor.
Pe 19 iunie bucureştenii sunt chemaţi la referendum pentru a decide dacă doresc centralizarea administraţiei capitalei sau nu. Referen