Elevii din Moldova au susținut astăzi prima probă de Bacalaureat la limba maternă ce a durat trei ore. Mai stresați decât elevii erau părinții acestora care își așteptau cu nerăbdare odraslele în fața școli.
Anul acesta, candidaţii de la BAC au avut de scris un mini-eseu pe tema „gelozia este umbra iubirii", un alt eseu despre „lectura creației poetului îndrăgit, un prilej de a-mi cunoaște personalitate" și au avut de elaborat un anunț pentru a-și găsi mapa pierdută. Cu zâmbetul pe buze sau cu capul plecat, elevii spun că s-au descurcat la primul examen. Totuși, unii mărturisesc că subiecte au fost prea dificile. „Ultimul subiect a fost cel mai dificil. Cred că voi lua nota nouă pentru că am scris bine", spune Elena Cazacu, care recunoaște că aceasta este cea mai ușoară probă.
Feodor Verejan, și el elev în clasa a XII-a la un liceu din Capitală, susține că unul dintre colegii de clasă a încercat să copieze în timpul examenului cu telefonul mobil, iar profesorii nu l-au sancționat. Mai emoționați decât copiii au fost părinții acestora care îi așteptau cu sufletul la gură pe treptele din fața școlilor. „Am foarte mari emoții pentru băiatul meu. Mi-a zis că nu s-a pregătit prea bine, dar sper să se descurce", explică Iulia Ciubotaru, mama unui absolvent.
Măsuri sporite de securitate
În acest an, pentru măsuri de siguranţă, Ministerul Educației a personalizat foile elevilor creând o bază de date cu coduri. Fiecare foaie conţine codul elevului, al cărui nume poate fi aflat doar din baza de date. Candidaţii sunt lăsaţi în sala de examen doar cu buletinul de identitate și cu un pix cu cerneală albastră. De asemenea, profesorii care supraveghează probele sunt din alte instituții.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, în premieră în 2011 a fost creată o comisie specială ce va reexamina lucrările notate cu nouă şi zece, dar şi cele cu no