La 40 de zile după Înviere, creştinii sărbătoresc Înălţarea - garanţia Raiului pentru oameni. În popor, Ziua Înălţării poartă denumirea de Ispas. Sărbătoarea are şi caracter laic, tot astăzi fiind celebrată Ziua Eroilor.
Despre semnificaţiile sărbătorii ne-a vorbit părintele Eugen Tănăsescu, directorul postului de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, Radio Dobrogea. El a explicat că la 40 de zile după Înviere, Hristos se înalţă la cer ca om.
„Asta înseamnă că El a înălţat la Tatăl toată umanitatea. Prin înălţare, fiecare om primeşte posibilitatea de a se înălţa şi el la Dumnezeu. Iisus zice: «Când vă voi duce la Tatăl, voi trage pe toţi după mine». Pe toţi cei care cred. De aceea, fiecare credincios trebuie ca în această sărbătoare să vadă o prefigurare a propriei noastre intrări în Rai. Trebuie să ne gândim că prin Hristos toţi avem acces în Rai“.
Din punct de vedere al rânduielilor bisericeşti, Înălţarea ne pregăteşte pentru Rusalii.
Ziua Eroilor
În România, sărbătoarea Înălţării are şi caracter laic, astăzi fiind celebrată şi Ziua Eroilor. Părintele Tănăsescu ne răspunde de ce: „Pentru că neamul românesc s-a înălţat ca valoare spirituală prin jerfta eroilor săi. Eroii sunt cei care pun temelia neamului. Biserica a socotit că este cel mai potrivit să fie serbaţi în ziua Înălţării. Pentru că fiecare neam se înalţă prin eroii săi“.
Program arhiepiscopal
Astăzi, de la 8.30, la mănăstirea „Înălţarea Domnului” (Cimitirul Internaţional de Onoare) din apropierea localităţii Mircea Vodă, a fost săvârşită Sfânta Liturghie a hramului de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. De la ora 11.00, aici va avea loc slujba de pomenire a eroilor.
Tot azi, ÎPS Teodosie va oficia slujbe de pomenire a eroilor la monumentele din Cimitirul central – de la ora 13.00, la Monumentul eroilor căzuţi în al II-lea Război Mondial