Romania si Republica Moldova vor finaliza in aceasta vara studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta prin care vor putea fi realizate atat importuri, cat si exporturi de gaze, a declarat la Bucuresti vicepremierul Republicii MOldova, Valeriu Lazar. Potrivit acestuia, este un proiect sustinut atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. "Federatia Rusa are interesul de a consolida capacitatea de tranzitare. Prin Republica Moldova se tranziteaza 16-18% din gazele rusesti catre Europa. Noi facem bani din asta. Si Comisia Europeana are interesul sa aiba cat mai multe linii de interconexiune", a spus Lazar.
Potrivit acestuia, imediat dupa finalizarea studiului de fezabilitate va demara procesul de cautare a investitorilor. O parte din fondurile necesare, in suma de 7 mil. euro urmeaza a fi alocate de catre Comisia Europeana prin intermediul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova. Costul estimativ al proiectului se ridica la 19-20 de milioane de euro. "Pana in toamna vom structura dosarul, apoi vom demara proiectarea si licitatia", a precizat Lazar.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, a precizat ca este o conducta cu dublu sens, iar in functie de necesitati, vor fi exportate sau importate gaze in 2015. Pana la finalul acestui an, probabil în luna decembrie, vor fi semnate contractele de finantare, lucrarile urmand sa fie realizate in perioada 2012-2014, a spus Stafie.
UPDATE Vicepremierul sustine ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa depedenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum AGRI sau Nabucco.
Intrebat care este mot