Furnalul va fi pus în funcţiune în luna septembrie şi va avea o capacitate de producţie de 2,2 milioane de tone de fontă pe an, faţă de 1,7 milioane, cât avea până să fie reconstruit.
Conducerea ArcelorMittal Galaţi spune că investiţia la Furnalul 5 este cea mai mare de până acum în România.
„Aceasta reprezintă cea mai mare investiţie care se desfăşoară la Galaţi. Furnalul 5 este cel mai mare din România şi unul dintre cele mai mari din Europa. Odată cu reconstrucţia acestuia, capacitatea noului furnal va creşte la 2,2 milioane de tone de fontă anual", ne-a declarat Veronica Chiper, manager al departamentului Furnale din cadrul ArcelorMittal Galaţi.
Potrivit conducerii companiei siderurgice, prin aceste reparaţii durata de viaţă a noii unităţi de producţie va creşte cu 15 ani, iar funcţionarea acesteia va fi însoţită de unul sau două furnale, în funcţie de cerinţele pieţei.
La Furnalul 5 au loc lucrări ample de investiţii, în stadii diferite de realizare, cum ar fi montarea blocurilor carbonice, consolidarea platformei de turnare, construirea unei noi platforme pentru gurile de vânt - ce va permite, în premieră, lucrul cu echipamente motorizate - repararea grinzii skip, lucrări la cawpere, construirea unui turn nou de răcire forţată şi altele.
În paralel, echipa de specialitate de la Furnalul numărul 5 pregăteşte un plan de mentenanţă care va asigura sustenabilitatea în operare, pe termen lung, a acestui echipament, prin luarea de măsuri adecvate.
Noul furnal va avea o înălţime de aproximativ 100 de metri. Potrivit ArcelorMittal Galaţi, la construcţia acestuia participă zilnic între 500 şi 800 de persoane, atât din ţară, cât şi din străinătate. Printre contractori se numără şi ICMRS Galaţi, care execută lucrări în valoare de cinci milioane de euro.
Reconstruirea Furnalului 5 a început în septembrie 2010.
În