De sute de ani ţiganii rudari din comuna Prundu păstrează o tradiţie pe care o aplică şi astăziÎn fiecare an, astăzi, în ziua în care se sărbătoreşte Înălţarea Domnului, rudarii care au în familie o persoană bolnavă sacrifică un berbec. Bătrânii satului spun că cel care mânâncă din berbec se vindecă de bolile de care suferă.
Înălţarea Domnului reprezintă pentru comunitatea de ţigani rudari din comuna Prundu un prilej de bucurie şi împlinire, dat fiind faptul că de peste 200 de ani în această zi potrivit tradiţiei fiecare familie sacrifică un berbec, pe care mai apoi îl frige la proţap.
„Berbecul tăiat în azi trebuie să fie neapărat alb. După ce este sacrificat, sângele animalului şi intestinele se varsă într-o groapă. Măruntaiele care în prealabil au fost fierte cu mirodenii şi tocate, se introduc în interiorul berbecului” ne explică nea Marin, cel care ţine acest ritual de peste 40 de ani.
Tot astăzi gospodinele frământă două pâinici pe care le duc la biserică pentru a fi slujite de preot, după care pe una o pune în berbec alături de măruntaie, iar pe cealaltă o coace la foc mic la proţap. Apoi berbecul este cusut cu aţă şi este pus la fript la proţap, având grijă ca din când în când acesta să fie rotit şi stropit cu crenguţe de salcie înmuiate în apă cu sare.
Oamenii din Prundu încă mai cred în minuni
Nea Marin a mai spus că aceasta ofrandă este adresata persoanei suferinde din familie.
Nu se manâncă din berbec decât după ce se spun anumite versuri ticluite din bătrâni: „Voi bunelor, sfintelor şi miloslivelor/ veniţi dulci ca mierea şi aduceţi-vă aminte de (se spune numele celui bolnav)/ să-i daţi vlagă şi puterea şi virtutea şi vederea/ că el se căzneşte şi vă prăznuieşte cu un berbec gras, cu o butie cu vin, cu un cuptor de pâine, Amin!” ne recită rudarul.
Jana, o femeie în vârstă de 64 de ani respectă acest obice