NATO asigură comandamentul operaţiunilor din data de 31 martie, iar primul său mandat se sfârşeşte pe 27 iunie. El a fost prelungit cu trei luni. Pentru secretarul general Anders Fogh Rasmussen, acesta este un mesaj clar adresat lui Muammar Gaddafi: alianţa şi cele 27 de ţări participante sunt determinate să continue operaţiunile de protejare a populaţiei libiene.
Avioanele de vânătoare ale NATO efectuează în medie 155 de zboruri pe zi, dintre care o treime lansează şi bombardamente, dar forţele lui Gaddafi continuă să atace orbeşte populaţia civilă, în special în munţii Nefusa din vestul Libiei.
Deocamdată, NATO refuză să vorbească de un eşec sau de o împotmolire în Libia.
Avioanele lui Muammar Gaddafi nu mai zboară, forţele pro-guvernamentale nu mai ameninţă oraşul Benghazi, iar rachetele nu mai lovesc portul Misrata. NATO se felicită pentru că a reuşit să protejeze trei sute de operaţiuni umanitare în Libia, în ultimele luni.
La rândul lor, insurgenţii nu au reuşit să avanseze de la sfârşitul lunii februarie. Linia frontului a fost "îngheţată" la est, în timp ce în partea de vest, rebelii din Misrata ezită să atace Zliten, ultimul obstacol spre capitala Tripoli.
Tancurile pro-Gaddafi, blocate adesea în zone civile îi fac colonelului o mulţime de probleme. De aceea, elicopterele de atac franceze şi britanice sunt gata să intre în acţiune. Avioanele americane efectuează 80% din misiunile de realimentare, dar avioanele de vânătoare ale Pentagonului sunt în aşteptare.
NATO asigură comandamentul operaţiunilor din data de 31 martie, iar primul său mandat se sfârşeşte pe 27 iunie. El a fost prelungit cu trei luni. Pentru secretarul general Anders Fogh Rasmussen, acesta este un mesaj clar adresat lui Muammar Gaddafi: alianţa şi cele 27 de ţări participante sunt determinate să continue operaţiunile de protejare a populaţiei libiene