"Războiul împotriva drogurilor a fost pierdut", se arată într-un raport întocmit de un grup internaţional de politicieni, scriitori şi foşti lideri ai lumii, relatează BBC News.
Măsurile împotriva consumului de droguri au alimentat crima organizată, au înghiţit milioane de dolari din bani publici şi au dus la moartea a mii de oameni, se arată în raportul semnat de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, de foştii preşedinţi ai Mexicului, Columbiei şi Braziliei, dar şi de miliardarul Richard Branson. Printre cei 19 semnatari ai raportului se mai numără fostul preşedinte al rezervei federale americane, Paul Volcke, premierul grec în funcţie George Papandreou, precum şi scriitori proeminenţi din America Latină (Carlos Fuentes şi Mario Vargas Llosa, acesta din urmă fiind laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2010).
Raportul Comisiel Mondiale privind Politica Drogurilor le cere liderilor lumii să legalizeze consumul anumitor stupefiante, precum canabisul, şi să pună capăt incriminării consumatorilor, propunând în schimb strategii din domeniul asistenţei medicale. Reglementarea consumului de droguri uşoare ar fi benefică deoarece "eforturile represive direcţionate împotriva consumatorilor interferează cu măsurile de sănătate publică pentru a reduce contractarea HIV sau SIDA, supradozele fatale precum şi alte consecinţe nocive ale consumului de droguri", se explică în raport.
Potrivit informaţiilor furnizate de Naţiunile Unite, consumul de opiu a crescut cu 35% în 2008, faţă de anul 1998, cel de cocaină cu 27%, iar cel de canabis cu 8,5%. La nivel mondial sunt în jur de 250 de milioane de consumatori de droguri, însă mai puţin de 10% dintre aceştia sunt catalogaţi drept dependeţi. De asemenea, în raport se arată că oamenii care aleg să consume substanţe halucinogene sunt mai influenţaţi de mediul social în care trăiesc decât de statutul lega