Peste 800 de produse din toată lumea se află pe „lista neagră“ a Sistemului Comunitar Rapid de Informaţii comunitar (RAPEX). Clujul a notificat RAPEX, în 2010-2011, cu privire la 11 produse nealimentare care pot afecta sănătatea şi siguranţa consumatorilor. Vezi lista produselor notificate de România, dar şi de celelalte ţări din UE.
Sistemului Comunitar Rapid de Informaţii (RAPEX) este o bază de date în care sunt menţionate produsele considerate priculoase, care au fost transmise de către instituţiile de protecţie a consumatorului din ţările membre ale UE. Prezenţa pe această listă a unor produse are ca efect scoaterea lor din comerţ în UE, însă este practic imposibilă controlarea tuturor magazinelor.
VEZI AICI LISTA PRODUSELOR PERICULOASE DIN UE
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj a notificat RAPEX, în 2010-2011, cu privire la 11 produse nealimentare care pot afecta sănătatea şi siguranţa consumatorilor. Dintre acestea, patru produse semnalate se aflau, deja, pe lista celor periculoase, iar celalte şapte au fost introduse în sistemul European de averizare, astfel încât şi alţi consumatori din statele membre să fie informaţi cu privire la ele. „De fapt, sunt şase tipuri de produsem din care am găsit mai multe exemplare“, a explicat Mircea Radu, comisarul-şef CJPC Cluj.
VEZI AICI LISTA PRODUSELOR PERICULOASE NOTIFICATE DE ROMÂNIA
De exemplu, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj a descoperit că aparatele electrice împotriva ţânţarilor Aroxol Mat Device şi Et Kintox prezentau un risc puternic de incendiu.
Au mai fost depistate haine de copii (costumaşe, salopete cu glugă, geci şi salopete) care aveau un şnur în jurul gâtului, ce prezenta risc de strangulare a copilului.
Şi radierele de şters Zgumi, distribuite pr