Prezenţa spaniolilor în piaţa locală de private equity s-a făcut simţită încă de la sfârşitul anilor '90, când compania şi-a deschis biroul în Bucureşti. Prin intermediul fondurilor de private equity pe care le administrează, GED se numără printre investitorii străini de cursă lungă din România cu peste 150 mil. euro investiţi în cei aproape 15 ani de activitate pe piaţa locală.
Fondurile de private equity investesc în companii nelistate, achiziţionând pachetul majoritar sau minoritar de acţiuni.
Experienţa românească pentru spaniolii de la GED a început în anul 1996 când compania a câştigat mandatul de administrare a unui fond de investiţii post-privatizare (GED Eastern Fund I), la care a fost acţionar şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi care a strâns angajamente în valoare de 44 mil. euro pentru investiţii. Prin intermediul acestui fond, GED a intrat în acţionariatul a numeroase companii româneşti, printre cele mai importante numărându-se producătorul de medicamente Sicomed, producătorul şi distribuitorul de frigidere Arctic, parcul industrial Iride, lanţul hotelier de trei stele Continental.
Alături de infuziile de capital, care în unele cazuri au depăşit în valoare 10 mil. dolari, GED s-a implicat în restructurarea acestor companii şi eficientizarea unui management învechit şi adesea deficitar. Astfel, după o investiţie de peste 10 mil. dolari alături de un alt fond de investiţii Global Finance în 1999, GED şi-a marcat exit-ul din producătorul de medicamente Sicomed în 2005 reuşind să îşi multiplice de 6,8 ori banii investiţi.
În 2005 strânge angajamente de investiţii în valoare de 150 mil. euro pentru al doilea fond destinat Europei de Est - Eastern Fund II. Încă de la început, ţinta acestui fond a fost România, iar modul în care arată portofoliul fondului în prezent confirmă acest lu