Foto: AFP Cazurile de diaree hemoragică, înregistrate iniţial în Germania, apărute ulterior în alte state, se înmulţesc în Europa, dar întrebări fundamentale referitoare la această epidemie rămân în picioare. Care este, de fapt, bacteria în cauză? Cum se manifestă maladia? Cum se transmite ea la om? Ce măsuri de precauţie trebuie luate? Iată câteva întrebări la care se străduieşte să răspundă agenţia France Presse.
Care este bacteria vinovată de aceste intoxicaţii alimentare?
Epidemia care s-a declanşat în Germania este provocată de o infecţie cu Escherichia coli (E. Coli, cunoscută şi drept colibacil) entero-hemoragică (EHEC) de un tip foarte rar (E.coli 0104:H4), care produce verotoxine şi poate provoca hemoragii intestinale.
Care este sursa epidemiei?
Până în acest stadiu, sursa contaminării nu a fost identificată oficial. Investigaţiile continuă (analize microbiologice, anchete de depistare a alimentelor suspectate etc). Autorităţile din Hamburg, epicentrul contaminării, au precizat într-o primă fază că posibila cauză a epidemiei ar fi castraveţii spanioli. Dar toate analizele realizate până în prezent, în Germania, în Spania şi în Italia, par să scoată din joc castraveţii spanioli.
Cum se manifestă maladia?
Ea se manifestă prin diaree banală sau hemoragică, în cazurile cele mai grave, dureri de cap şi dureri abdominale puternice. Cea mai gravă complicaţie a sa, uneori mortală, este sindromul hemolitic şi uremic (SHU). El poate evolua către o anemie hemolitică (distrugerea globulelor roşii), trombopenie (scăderea sub nivelul normal a plachetelor sangvine) şi o insuficienţă renală acută.
Cum se transmite ea la om?
Principalul rezervor al acestor bacterii este tubul digestiv al rumegătoarelor. Omul se contaminează în principal prin consumul de alimente contaminate. Principalele alimente cu risc sunt produsele din carne c