Jucăriile puse în vânzare nu respectă legislația privind etichetarea, ceea ce le face de multe ori periculoase pentru micuții care le folosesc.
Lipsa avertismentelor de vârstă și a instrucțiunilor de asamblare pentru jucării pun în pericol securitatea micuților și de aceea peste 500 de operatori economici de România au fost amendați în urma unui control efectuat de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în perioada 9-20 mai.
„Controalele au descoperit că multe jucării sunt comercializate şi cu etichete, însă informaţiile sunt fie eronate fie au un grad mare de generalitate. Recomand părinţilor să studieze cu atenţie produsele pe care vor să le cumpere pentru copii şi să verifice dacă jucăria este adecvată vârstei micuţului. La jucăriile destinate copiilor foarte mici, e important să verificaţi uşurinţa cu care se pot demonta sau desprinde părţi componente mici ce pot fi accidental înghiţite”, recomandă Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
Amenzi de peste un milliard de lei
Din cei 698 de operatori economici controlați, la 579 (81,96%) s-au constatat abateri şi au fost aplicate 402 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.230.800 lei şi 287 avertismente. Au fost retrase definitiv de la comercializare 5.791 jucării periculoase, iar alte 16.580 jucării care aveau abateri de informare şi marcare au fost oprite temporar de la comercializare, până la intrarea în legalitate.
Abaterile privind marcarea denumirii şi a sediului producatorului sau importatorului, lipsa indicaţiilor de montare, asamblare şi utilizare, precum şi a avertismentelor privind potenţialele pericole la folosire şi absenţa informaţiilor în limba română sunt doar câteva dintre neregulile constatate.
Atenţie sportită la jucăriile gonflabile şi cu baterii
Există şi jucării care necesită o atenţie deo