* Noul termen de judecată este 16 iunie
Curtea Constituţională a amânat, ieri, judecarea constituţionalităţii pragului maxim de deţinere de 1% din titlurile SIF-urilor până pe 16 iunie, ne-a declarat preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală. "Este totuşi un termen scurt", a explicat preşedintele SIF Transilvania.
"Eu nu contest limita, pentru că în Legea 31 a societăţilor comerciale este un articol în care se spune că AGA poate stabili o limită la orice societate. Eu contest modul în care Guvernul a intervenit în viaţa unei societăţi comerciale şi a pus această limită", a declarat Fercală.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată anul trecut de SIF Transilvania într-un proces cu CNVM, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Litigiul a fost iniţiat de SIF Transilvania deoarece Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu a avizat modificarea statutului SIF prin majorarea pragului maxim de deţinere de la 1% la 5% din titluri, extindere decisă de acţionari în 2009.
În cazul în care Curtea Constituţională va stabili că pragul este neconstituţional, limita pentru participaţia maximă la SIF Transilvania va creşte la 5%, conform deciziei acţionarilor din 2009, iar la celelalte SIF-uri va rămâne la 1% atât timp cât acţionarii nu vor stabili alt nivel. Fercală a mai spus: "Cei care au cumpărat între 0,1%, cât era limita veche, până la 1%, cât este actualul prag, nu vor trebui să vândă şi să îşi reducă deţinerile la 0,1%, dacă se va stabili că pragul este neconstituţional. Aceştia au cumpărat în baza unei prevederi legale şi astfel nu pot fi obligaţi să vândă. Totuşi, cei care vor mai cumpăra pentru prima dată după o eventuală decizie de neconstituţionalitate vor trebui să respecte vechiul prag, de 0,1%".
OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov * Noul termen de judecată este 16 iunie
Curtea Constituţională a amânat, ieri, judecarea constituţ