Sociologul Sebastian Lăzăroiu spune la RFI că Opoziţia a reacţionat "orbeşte" în privinţa proiectului prezidenţial de modificare a Constituţiei. Viitoarea lege fundamentală nu i se va aplica lui Traian Băsescu, explică fostul consilier prezidenţial. El nu vede posibilă modificarea Constituţiei în acest an. Lăzăroiu nu exclude o viitoare înţelegere între preşedinte şi Opoziţie: Parlament unicameral contra scurtarea mandatului actualului şef al statului.
Rep: Cum vi se pare proiectul prezidenţial de modificare a Constituţiei, criticat deja de către Opoziţie?
S.L.: Mie nu mi se pare foarte spectaculos proiectul de modificare a Constituţiei, pentru că în fond, dacă ne uităm pe lucrurile care sunt propuse spre revizuire, avem unele chestiuni care vin din referendumul din 2009 şi altele vin din experienţa din ultimii cinci-şase ani, în care instituţiile au funcţionat de multe ori cu sincope, din cauza unor prevederi ambigue din Constituţie şi care acum sunt practic clarificate.
Rep: Opoziţia spune că proiectul prezidenţial de modificare a Constituţiei transformă România în "stat poliţienesc" şi cere de asemenea ridicarea imunităţii preşedintelui prin viitoarea lege fundamentală. Cum vi se par aceste idei?
S.L.: Opoziţia a reacţionat orbeşte, cum face de multe ori, având în minte că noua Constituţie i s-ar aplica şi preşedintelui în funcţie, ceea ce nu-i adevărat. Opoziţia, dacă s-ar gândi mai bine ar putea să dea următorul preşedinte, ar fi în interesul ei să-i asigure imunitatea persoanei respective, indiferent cine va fi ea. Imunitatea nu e doar o chestiune legată de interes personal, de interes legat de persoana care va ocupa funcţia, ci şi o chestiune de stabilitate a statului. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă toţi cetăţenii ar face plângeri penale, pe motive închipuite preşedintelui României, cel care va fi şi el va sta doar pri