Dosarul se depune la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa şi se pot obţine maximum 8.000 de lei, pentru panouri solare şi pompe de căldură. Anul trecut, doar 204 de proprietari de case din judeţ au depus cerere pentru obţinerea finanţării, astfel că jumătate din suma alocată a fost redistribuită altor unităţi administrativ-teritoriale din ţară.
La 1 iunie, a demarat a doua sesiune a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energia regenerabilă.
"Casa Verde” se adresează exclusiv persoanelor fizice şi constă în acordarea unor sume fixe din bugetul Fondului de Mediu pentru instalarea unor sisteme de încălzire care utilizează energia regenerabilă, după cum urmează: până la 6.000 de lei, pentru instalarea panourilor solare şi a instalaţiilor de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă; până la 8.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură.
Pentru Dâmboviţa s-au alocat 2.498.795 lei. Suma poate părea mică, însă, dacă ne raportăm la sesiunea din 2010, este aproape imposibil de cheltuit.
N-am fost în stare să cheltuim banii
„Anul trecut, s-au depus 204 dosare de finanţare, în valoare de 1.210.779 lei, diferenţa de bani până la 2.748.674 lei fiind redistribuită în mai multe etape altor judeţe unde solicitările persoanelor fizice au fost peste sumele alocate”, spune ing. Laura Briceag, director executiv APM Dâmboviţa.
Au existat şi 16 cereri care au fost respinse, fie pentru că solicitantul s-a grăbit şi a achiziţionat panourile solare înainte de semnarea contractului de finanţare, fie pentru că avea datorii la bugetul de stat sau pentru că existau probleme cu privire la proprietatea asupra imobilului.
Dâmboviţenii care doresc să facă o astfel de investiţie trebuie să ştie că există două tipuri de instalaţii bazate pe energi