Personalul calificat este „vânat” de angajatori, însă aceştia pun condiţii legate de experienţă şi „talent”. Mai mult de jumătate dintre angajatorii români (53%) reclamă diverse dificultăţi când încearcă să găsească candidaţi pentru posturile vacante, lipsa de experienţă a angajaţilor fiind una din cauze, potrivit studiului anual Manpower privind deficitul de talente. Cel mai greu de găsit sunt muncitorii calificaţi, inginerii şi managerii.
Lipsă de experienţă
„În comparaţie cu rezultatele studiului din 2010, în clasamentul cu poziţiile cel mai greu de acoperit, poziţia «ingineri» a coborât de pe primul pe al doilea loc, în timp ce muncitorii calificaţi au urcat pe primul loc în topul pe România. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, managerii/funcţiile de conducere au fost menţionate de mai mulţi angajatori, urcând pe locul trei faţă de poziţia a cincea ocupată cu un an înainte", se menţionează în studiul Manpower.
Angajatorii motivează că se confruntă cu dificultăţi la angajare în principal din cauza lipsei de experienţă a posibililor candidaţi, însă se precizează că există totuşi şi o lipsă acută de personal pe piaţă, iar cei care aplică pentru angajare nu au dezvoltate suficiente abilităţi practice şi tehnice.
„Cu toate că nu toţi angajatorii sunt afectaţi de deficitul global de personal talentat, factorii externi ce se manifestă la nivel mondial (economici, demografici etc.) indică faptul că presiunea exercitată de lipsa de talente se va simţi curând pretutindeni”, a declarat country manager al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.
Printre posturile greu de ocupat se numără şi cele de mecanici, personal din domeniul financiar şi contabil, bucătari, directori de vânzări, maşinişti/operatori maşini, operatori producţie şi muncitori necalificaţi.
Resurse limitate
Specialistul în recrutarea de executivi,