Austriacul Johannes Hahn, comisar european pentru politică regională, se vede confruntat cu o acuzaţie care ar putea pune capăt carierei sale politice: conform unei examinări a lucrării sale de doctorat din 1987 - tema acesteia era „Perspectivele de astăzi ale filozofiei - expuse prin fenomenul oraşului" - circa 20% din lucrare au fost copiate din alţi autori.
Nu este prima oară când lucrarea lui Hahn se află în atenţia opiniei publice: Stefan Weber, examinatorul acesteia, a verificat părţi din ea pentru prima oară în 2007, concluzia sa atunci fiind că Hahn se face vinovat de citarea incompletă sau greşită a altor surse - neacuzându-l însă pe politicianul conservator de plagiat voluntar. Acum, concluzia lui Weber este clară: plagiat.
Rezultatul examinării, (comandată de un parlamentar al partidului ecologist, ceea ce i-a făcut pe colegii de partid ai lui Hahn să îl declare pe acesta victima unei campanii de persecutare politică), este susţinut cel puţin parţial de o altă analiză, realizată de un profesor al universităţii din Zürich - care a constatat „greşeli formale evidente" care „pot trezi impresia unui plagiat".
Universitatea din Viena, care i-a acordat lui Hahn titlul de doctor, a cerut Agenţiei pentru Integritate în Ştiinţă să formeze o comisie care să verifice lucrarea acestuia.
Cazurile de plagiat ştiinţific s-au înteţit în ultima vreme în Europa; astfel, fostul ministru german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, s-a retras din viaţa politică la începutul lunii martie, după ce s-a dovedit că o mare parte a tezei sale de doctorat fusese compilată din diferite surse care nu erau trecute în notele de subsol. Un alt politician german, Silvana Koch-Mehrin, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European în urma unor acuzaţii de plagiat.
Austriacul Johannes Hahn, comisar european pentru politică regională, se