Nominalizat de două ori (2005 şi 2006) pentru titlul Best European Jazz Musician, pianistul şi compozitorul Lucian Ban va concerta duminică, 5 mai, de la ora 19.00, pe scena Palatului Culturii din Târgu-Mureş. Originar din Cluj, şcolit la Academia de Muzică Bucureşti, după care a urmat pasul către “Mecca” jazz-ului, New York. La 15 ani distanţă, Lucian Ban revine la Târgu-Mureş, cu un nou concert, de această dată avându-l alături pe scenă pe unul din marii muzicieni de jazz din lume, violonistul Mat Maneri, nominalizat la premiul Grammy pentru ”cel mai bun album de muzică alternativă în 2006, în cadrul proiectului Deco Heart.
Reporter: Cum a fost acest traseu al dumneavoastră pe ruta Cluj – Bucureşti – New York?
Lucian Ban: În primul rând, ar trebui să spun că am crescut, am copilărit într-un sat nu departe de judeţul Mureş, la Teaca, în judeţul Bistriţa. Apoi a urmat perioada trăită la Cluj, unde am studiat puţin muzica, după care am mers la Bucureşti, la secţia de jazz proaspăt înfiinţată după 1990. Aici am studiat compoziţie cu profesorii Anatol Vieru şi Mircea Tiberian. În acelaşi timp mi-am început şi primele proiecte care au avut chiar succes în acea perioadă, şi anume Jazz Unit. Am şi înregistrat două albume cu această trupă, după care în 1999, am câştigat o bursă la New School University în New York, una dintre cele mai bune şcoli de jazz din lume, unde am terminat în 2002, în jazz performance şi Contemporary Composition.
Rep.: Revenind la perioda clujeană, aţi participat la evenimentele din decembrie 1989.
L.B.: Da, am prins revoluţia din ‘89 destul de tumultuos, am fost prezent chiar în mijlocul evenimentelor. Starea de spirit de atunci nu era diferită faţă de a celorlalţi, să nu uităm că eram destul de tineri, în 1989 aveam 20 de ani. Am fost chiar în mijlocul evenimentelor de atunci, la protestele din centrul Clujului. Pot spun