Comisia Europeană cere Rusiei explicaţii asupra embargoului anunţat în privinţa legumelor crude din Uniunea Europeană (UE). Moscova a instituit această interdicţie joi, 2 iunie, din cauza epidemiei provocate de bacteria E.coli dintr-o specie de castraveţi, care s-a presupus iniţial că fuseseră contaminaţi în Spania.
Decizia Rusiei este "disproporţionată", în opinia Comisiei Europene. Agenţia rusă pentru protecţia consumatorului a interzis importul de legume proaspete provenind din "toate ţările Uniunii Europene". Moscova le cere ruşilor "să uite legumele importate, în beneficiul produselor locale".
"Este o reacţie disproporţionată", declară pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru sănătate publică, Frédéric Vincent.
"Comisia Europeană va scrie autorităţilor ruse, pentru a cere explicaţii", adaugă oficialul european. Spania cere despăgubiri, în dosarul castraveţilor contaminaţi
Pe de altă parte, premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anunţat joi, 2 iunie, că Spania va cere despăgubiri pentru prejudiciul suferit de agricultura sa. Analizele din Spania exclud castraveţii spanioli ca potenţială cauză a contaminării cu bacteria E.coli, declară Zapatero.
Rezultatele analizelor realizate de autorităţile germane şi spaniole au confirmat: castraveţii bio provenind de la două exploatări agricole situate în sudul Spaniei nu sunt până la urmă sursa contaminării, care a făcut deja 17 morţi în Europa.
Germania a arătat cu degetul pe 27 mai spre castraveţii spanioli care ar fi fost în opinia Berlinului la originea acestei crize. O declaraţie respinsă de la bun început de către Guvernul de la Madrid.
Comisia Europeană cere Rusiei explicaţii asupra embargoului anunţat în privinţa legumelor crude din Uniunea Europeană (UE). Moscova a instituit această interdicţie joi, 2 iunie, din cauza epidemiei