Ministerul Sănătăţii a finalizat clasificarea spitalelor din România. Braşovul nu are, cum era de aşteptat, niciun spital de rangul I.
Doar şapte unităţi din ţară au obţinut această clasificare: două din Bucureşti (Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul de Urgenţă Floreasca) şi spitalele de urgenţă din Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi şi Constanţa.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a obţinut o clasificare de categoria a II a, adică nivel de competenţă înalt. Practic, conform clasificării, Judeţeanul deserveşte atât braşovenii, cât şi locuitorii judeţelor învecinate. În plus, tot conform grilei de clasificare, unitatea are un nivel înalt de dotare şi poate oferi servicii medicale cu grad mare de complexitate.
Maternitatea, Pediatria, Neurologia şi Spitalul de Boli Infecţioase au fost încadrate tot la nivelul II, dar ca spitale de monoprofil, adică sunt axate pe o singură specialitate.
Spitalele din Făgăraş, Rupea şi Zărneşti au fost încadrate la nivelul IV de competenţă, adică pot trata doar cazuri mai uşoare şi nu urgenţe. Sanatoriul de Nevroze din Predeal este de categoria a V-a, adică oferă servicii paleative şi tratează bolnavi cronici. Încă nu a venit clasificarea pentru Spitalul de Pneumoftiziologie, dar cel mai probabil, unitatea va fi încadrată doar la nivelul V de competenţă.
Momentan nu se ştie dacă unităţile din Braşov vor avea un buget mai mic sau mai mare. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a declarat că peste 100 de spitale vor avea bugete mai mici, dar vor fi şi multe unităţi care vor primi sume mai mari. Deocamdată noua grilă de finanţare nu a fost finalizată.
„ Vom primi 1.433 de lei pe caz rezolvat, în loc de 1.380 de lei, cât era până acum. Dacă ne vor deconta acelaşi număr de cazuri ca şi anul trecut va fi mai bine şi ne vom descurca. Poate vom reuşi să mai plătim şi din datorii. Totul