Guvernul, sfidând elementare principii democratice, a aruncat la coş respingerea de către Parlament a proiectului de lege prin care se voia concedierea în bloc a 10.000 de oameni din sistemul MAI, în primul rând poliţişti, şi, punându-şi în funcţiune maşina de vot, după două zile a şi modificat brutal şi abuziv Statutul poliţistului, dând mână liberă lui Traian Igaş să dea afară, prin simple ordine de ministru, acelaşi număr de lucrători, dacă nu şi mai mulţi. Există aici o determinare şi-n ranchiuna de la Cotroceni? Ca mizeria să fie deplină, se are în vedere şi neangajarea absolvenţilor Academiei de Poliţie ori, ca alternativă, reducerea cu 30% a salariilor.
Practic, structurile de ordine publică sunt puse la pământ. În condiţiile în care asistăm la recrudescenţa infracţionalităţii, a criminalităţii grave, ceea ce alarmează populaţia în asemenea grad, încât 40% din bucureşteni cer - lucru imposibil - reintroducerea pedepsei cu moartea. Iar statisticile judiciare mint, contabilizând contravenţii fapte grave, tratate în UE ca infracţiuni. Categoric, MAI trebuie şi el restructurat. Trebuie debarasat de incapabili, de şpăgari, de oploşiţii politic în posturi grase, în primul rând în minister şi pe la IPJ-uri, plătite neruşinat.
Cazurile Mironescu, acum în cătuşe, după ce a fost paraşutat de Igaş secretar general al MAI, şi Dan Valentin Fătuloiu, general cu un CV de dalmaţian, trimis ataşat de Interne în Italia, sunt doar două exemple privind modul în care e selectat stafful instituţiei. Dar curăţenia trebuie făcută cu discernământ, analizând caz cu caz, situaţie cu situaţie. Prin mijloace chirurgicale, nu de măcelărie. Mă îndoiesc că Traian Igaş, el însuşi cu o pregătire şi o experienţă discutabile, ori ştăbărimea infestată din minister au capacitatea sau disponibilitatea spre o asemenea operaţiune responsabilă. Cred că mai curând Guvernul e preocupat nu