George Adrian Negrea este unul dintre puţinii tineri pasionat de muzica folk. El a obţinut luna aceasta premiul special al juriului la Festivalul „Azur” de la Tăşnad.
Adrian Negrea şi-a descoperit pasiunea pentru muzica folk în urmă cu mai bine de un an. „Profesoara de muzică din clasa a X-a, Ana Zaharia, venea la oră cu o chitară acustică. Încă din primele ore de muzică, m-am îndrăgostit de acest instrument. La un moment dat, am rugat-o să mă înveţe şi pe mine să cânt la chitară, dar, cum nu avea voie să mă mediteze după ore, mi-a arătat doar două acorduri”, spune adolescentul. Refuzul profesoarei nu l-a descurajat ci, dimpotrivă, a început să înveţe singur. „Am început să caut lecţii de chitară pe internet şi, după două săptămâni, am reuşit să-i cânt profesoarei melodia „A fost odată” a lui Cătălin Condreţ“, mai spune Adrian Negrea.
Cinci compoziţii proprii
Din acel moment, muzica folk a devenit pentru Adrian Negrea un mod de viaţă. S-a înscris la Şcoala Populară de Arte şi a început să studieze temeinic sub îndrumarea profesorului Sallai Laszlo. Rezultatele nu au întârziat să apară, aşa că de la începutul acestui an face parte din grupul de folk-işti de la Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu” Satu Mare, alături de Octavian Bud, Ionel Beldea, Sorin Bălaj şi alţii. Colaborarea cu aceştia, în special cu Ionel Bledea, i-a deschis tânărului drumul consacrării. A cântat în multe spectacole, evenimente şi concursuri, care au culminat cu câştigarea premiului special al juriului la Festivalul Interjudeţean de Muzică Folk „Azur” , care a avut loc în 29 mai la Tăşnad.
De curând, George a început să compună. Cu două dintre cele cinci compoziţii ale sale, „Aş vrea să plec“ şi „Adio“, pe versurile poetului Mihai Eminescu, a câştigat şi concursul interjudeţean de muzică follk de la Tăşnad.
Întrebări şi răspunsuri:
A.D.S.: Crezi că muzica folk ar