Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat la reuniunea de la Varşovia sprijinul său pentru modificarea legislaţiei referitoare la programul Visa Waiver astfel încât criteriul de bază pentru includerea în program să nu mai fie rata naţională de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în SUA, iar participarea României la program ar putea fi astfel facilitată, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
“La întâlnirea de la Varşovia, preşedintele Obama a schimbat puţin criteriile de intrare în Visa Waiver şi şi-a exprimat sprijinul pentru această modificare. Cu legea actuală, pentru a intra în programul Visa Waiver la momentul de faţă criteriul este rata de refuzuri. Proporţia de refuzuri trebuie să fie sub sau cel puţin 3%, la ora actuală pentru România este de 30% sau peste 20%. Partea luminoasă a acestei perspective este că 75% dintre românii care aplică pentru viză o şi primesc, dar touşi trebuie să faceţi mai multe eforturi pentru a reduce rata de refuzuri”, a evidenţiat, potrivit Agerpres, oficialul american, joi, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele Barack Obama a declarat săptămâna trecută, după discuţiile de la Varşovia cu omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, că Washingtonul depune eforturi pentru a anula obligativitatea vizelor pentru polonezii care vor să călătorească în Statele Unite. “Am discutat despre cum putem reglementa procesul de vize între ţările noastre. Voiam să spun că SUA depun eforturi în această privinţă”, a afirmat Obama.
România, alături de Bulgaria, Polonia şi Cipru au rămas singurele ţări membre UE ai căror cetăţeni mai au nevoie de vize pentru a călători în SUA.
Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat la reuniunea de la Varşovia sprijinul său pentru modificarea legislaţiei referitoare la programul Visa Waiver astfel încât criteriul de bază pentru includerea î