România a exportat, în 2010, produse bio în valoare de 150 milioane de euro, în timp ce importurile din aceeaşi categorie s-au ridicat la 35 milioane de euro, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
'Bio este un produs de nişă şi o alternativă pentru zonele în care nu se poate face agricultură convenţională. Pentru mine, să fiu sincer, ca practicant al agriculturii convenţionale nici nu voiam să aud de agricultura bio. Ulterior, mi-am schimbat radical părerea. România a exportat, în 2010, de 150 milioane euro, produse bio, în timp ce importurile s-au cifrat la 35 milioane de euro', a afirmat Rădulescu.
Oficialul MADR a adăugat, totodată, că la ora actuală suprafaţa cultivată bio reprezintă 2% din totalul cultivabil existent la nivel naţional.
'În prezent, agricultura ecologică creşte cu circa 23% pe an, iar 2% din totalul suprafeţelor cultivate în România sunt ecologice. Se cultivă, printre altele, cereale (28%), oleaginoase şi proteice (19%), colectarea de plante şi flori (30%). Numărul operatorilor din România este de 3.160 din care 2.179 sunt producători agricoli, 83 procesatori, trei unităţi de producţie şi 95 de comercianţi', a menţionat Adrian Rădulescu.
Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică 'Bio - România', a organizat, joi, în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), o conferinţă de presă la sediul ministerului.
La conferinţă au participat Borbely Karoly, secretar de stat în cadrul MECMA, Adrian Rădulescu - secretar de stat în cadrul MADR, Valeriu Steriu - preşedintele Comisiei Prezidenţiale de Elaborare a Strategiei pentru Agricultură, şi Marian Cioceanu - preşedintele Asociaţiei Bio - România, alături de specialişti din cadrul direcţiilor de