Doi din trei români mor de boli cardiovasculare, iar regiunea de Vest este una din zonele din ţară în care incidenţa acestor boli este deosebit de ridicată. Medicii spun că de vină este stilul de viaţă al bănăţenilor, dar şi faptul că doctorii au fost educaţi, de-a lungul timpului, să trateze, şi mai puţin să prevină.
România se află pe locul trei în lume la capitolul boli cardiovasculare, 62 la sută din totalul deceselor fiind cauzate de aceste afecţiuni. Medicii atrag atenţia asupra faptului că riscul cardiovascular nu e zero nici la 20 de ani, dar că acesta poate fi controlat, prelungind astfel speranţa de viaţă cu cel puţin zece ani. „Suntem pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, din cauza bolilor cardiovasculare românii trăiesc cu zece ani mai puţin decât oamenii din alte ţări", a declarat Silvia Mancaş, şeful Clinicii de Prevenţie Cardiovasculară din Timişoara.
Factori de risc
Fumatul, sedentarismul, stresul, istoricul cardiovascular din familie, valorile crescute ale tensiunii sau ale colesterolului sunt principalii factori de risc în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. „Zona de Vest este una din zonele cu cele mai numeroase cazuri de boli cardiovasculare, din cauza stilului de viaţă. Am fost învăţaţi să tratăm, mai puţin să prevenim, iar banii merg pe tratarea fazelor acute, şi nu pe prevenţie", a explicat medicul Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, iniţiatoare a campaniei SOS Cardio-Atenţie, risc cardiovascular!.
Potrivit medicilor, bărbaţii sunt mai expuşi ca femeile, iar prevenţia bolii se face prin evaluarea riscului, vizita la medic şi schimbarea stilului de viaţă. Printr-un test simplu pe site-ul soscardio.ro, oricine îşi poate evalua riscul de a se îmbolnăvi de o boală cardiovasculară în următorii ani. Iniţiativa face parte din campania SOS cardio, lansată de Fundaţia Română