De când a terminat facultatea în 2003 a lucrat numai în regim independent. E riscant, spune Maria Obretin, dar totodată nu e obligată să joace roluri care nu îi plac. În prezent, o puteţi vedea la Bulandra în cele două spectacole montate acolo de Andrei Şerban. Dar, cu siguranţă, îi ştiţi vocea din reclame sau din -dublajele de la desene animate.
Maria Obretin a absolvit UNATC în 2003. A jucat în câteva spectacole montate de Gianina Cărbunariu: „Terorism", „Stop the tempo", a făcut parte din echipele care au contribuit la lansarea unor proiecte independente ca Teatrul Desant. În afară de teatru, face dublaje la desene animate, voci pentru reclame radio şi TV, participă la evenimente pentru copii.
Cum e viaţa de actor independent?
Maria Obretin: E riscant. Dar eşti obligat să fii -pregătit tot timpul. Nu ai locul tău comod în teatru: -indiferent ce se întâmplă, ai ce să joci şi îţi primeşti salariul. Ăla mic. Te duci la -castinguri, la audiţii şi din toate lucrurile pe care le încerci, unele chiar se -întâmplă. Şi nu cred că e o realizare să te angajezi. Vorbeam zilele trecute cu un băiat care era fericit că -fusese angajat într-un teatru din provincie.
Dar avea un salariu de 560 de lei. El stă în Bucureşti. Dacă are doar trei spectacole pe lună acolo, dă toţi banii pe transport. Dacă te angajezi, în primul rând -financiar, e jignitor. Şi nici nu cred că vreau să fiu -angajată, să fiu obligată să joc în toate spectacolele în care nu vreau să fiu.
Sunt multe audiţii, castinguri?
M.O: Teatrul nu e, din păcate, o sursă de venit. Nici -pentru cei angajaţi, nici pentru colaboratori. Alte surse sunt reclamele TV, reclame pentru radio, dublajele desenelor animate, evenimentele pentru copii, team buildingurile. Fiecare dintre noi munceşte în funcţie de abilităţi. Personal, am avut mult noroc datorită vocii. Fac dublaje şi reclam