Argeşeanca este meşter popular. Sculptează chipuri de sfinţi în coajă de lemn, pe care apoi le pictează. Lucrările sale se vând în lumea întreagă.
Zizica provine dintr-o familie adânc înrădăcinată în tradiţiile zonei Argeşului. Tatăl - omul bun la toate în gospodărie, iar mama - o talentată croitoreasă de costume populare, au format-o pentru viaţă.
„Îmi plăcea să-i văd pe fiecare în parte cum lucrează. Erau foarte pasionaţi de munca lor, iar ceea ce ieşea din mâinile lor era aur curat. Tata a fost un meşter priceput la toate, iar mama mea era o artistă desăvârşită. Pentru mine, ei au fost cel mai bun exemplu în viaţă. Oricum, talentul, de la ei îl moştenesc", povesteşte Zizica Stoicescu.
A lucrat la o fabrică de mobilă
Argeşeanca de 44 de ani are o meserie pe care nu oricine o poate face: este sculptor în lemn. Absolventă a Liceului de Prelucrare a Lemnului din Rucăr, femeia a lucrat mai bine de opt ani la o fabrică de mobilă.
„Eu sculptam ornamente pentru biblioteci, dulapuri, scaune, galerii, rame de oglinzi. Era o adevărată plăcere. La fabrica de mobilă mi-am făcut ucenicia. După ce s-au făcut disponibilizări şi s-a închis unitatea, a trebuit să-mi găsesc degrabă o ocupaţie, din care să-mi pot întreţine familia. Pot spune că am avut mare noroc în viaţă", spune Zizica.
L-a visat pe Iisus
S-a apucat să sculpteze icoane după ce a avut un vis aparte. „Într-o noapte, l-am visat pe Iisus Hristos, care întindea mâinile spre mine dintr-o coajă de lemn pe care eu o lucram. Aceea a fost binecuvântarea pe care mi-a dat-o ca să pot face icoane. De atunci, tot ce am lucrat cu mâinile mele a ieşit fără cusur. Sunt singură că m-am născut pentru asta", explică femeia.
„Ploieştenii ştiu să aprecieze frumosul"
Argeşeanca este nelipsită de la târgurile meşterilor populari, organizate în ţară. Printre locurile unde s-a făcut cunos