Locuinţa de pe Lună a a fost tema aleasă de Alexandru Budeş pentru proiectul de finalizare a studiilor liceale la specializarea arhitectură. Primele poreocupări ale tânărului pentru lumea din spaţiu datează încă din copilărie.
Aşa a ajuns să dea şi admitere la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, la clasa de arhitectură. Timp de patru ani şi-a pus propria imaginaţie în zeci de proiecte. La finalizarea liceului, fiecare elev de la clasa de arhitectură a trebuit să-şi dovedească cunoştinţele acumulate în cei patru ani de studiu într-o lucrare de specialitate.
Alexandru a ales fără să stea pe gânduri să proiecteze o locuinţă pe singurul sattelit natural al Pământului. Ca să nu fie doar rezultatul propriei imaginaţii, a urmat o perioadă de documentare de trei săptămâni. Cea mai mare parte a informaţiilor folosite au fost publicate de cercetătorii americani de la NASA sau de la Agenţia Europeană Spaţială.
Casă pe Lună în formă de trunchi de piramidă
„Am pus cap la cap toate informaţiile şi am ajuns la concluzia că este posibilă existenţa unei locuinţe pe Lună. Ţări precum SUA, Japonia şi Rusia şi-au anunţat intenţia de a construi baze lunare după 2020. Locuinţa pe care am proiectat-o eu este o consecinţă directă a acestor cercetări“, îşi începe povestea Alexandru Budeş.
Alegerea formei şi a materialelor care ar putea fi folosite la ridicarea casei selenare au fost adevărate provocări pentru absolventul de arhitectură. „Eu am prevăzut pentru structura casei bare de titan în combinaţie cu mase plastice care să izoleze perfect, cum ar fi keratonul. Forma pe care am ales-o este de trunchi de piramidă, pentru a avea o stabilitate mare. Am încercat să includ minimul de confort pentru o familie de patru persoane. Are în jur de 100 de metri pătraţi. Practic casa este integrată într-o colonie care va popula la un momen