UPDATE: Bacteria E.coli din alimentele contaminate se transmite de la om la om, a confirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Specialiştii OMS s-au declarat îngrijoraţi cu privire la acest tip de transmitere prin dejecţii sau pe cale orală şi insistă pentru campanii de informare a publicului cu privire la igiena personală.
Experţii americani sunt de părere că omologii lor europeni nu caută în mod corect sursa contăminărilor, informează cotidianul New York Times, citat de Agerpres. “O lecţie clară care poate fi învăţată din epidemia din Germania este aceea că alimentele contaminate pot proveni de oriunde”. Este de părere dr. Michael Osterholm, director al Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infecţioase de la Universitatea din Minnesota.
Pe de altă parte, specialişti din domeniul sănătăţii publice din Statele Unite le atrag atenţia colegilor europeni că bacteria E.coli nu este atât de înspăimântătoare pe cât sugerează unele informaţii, scrie NYTimes. “Bacteriile suferă mutaţii tot timpul, chiar şi cele cu care suntem obişnuiţi. Iar a avea o tulpină periculoasă nu este un lucru neobişnuit”, este de părere epidemiologul , a spus Timothy Jones.
Phillip Tarr, profesor de pediatrie la Washington University, le transmite europenilor că, în medicina americană, infecţiile cu E.coli nu sunt tratate cu antibiotice, chiar dacă tulpina este vulnerabilă la medicamente. “Dacă oferi antibiotice, iar tulpina este rezistentă, atunci oferi respectivei bacterii un avantaj în competiţia cu alţi microbi din intestin care sunt sensibili la medicamente, şi astfel se creează un mediu chiar mai bun pentru infecţie”, a explicat Tarr, făcând referire la faptul că medicii europeni par concentraţi pe chestiunea antibioticelor şi se declară alarmaţi că nu au găsit unul care să fie eficient.
Medicii de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt de acord asupra ideii