Tehnică prin care se măreşte zona de investigat de până la 20 de ori, dermatoscopia analizează starea aluniţelor şi a petelor pigmentare, identificând primele modificări ce semnalează apariţia cancerului de piele.
Dermatoscopia este metoda care „citeşte" în detaliu leziunile pigmentare (aluniţe sau nevi pigmentari). Este indicată tuturor persoanelor care au aluniţe, dar mai ales celor cu peste 100 de astfel de semne, cu antecedente în familie de melanom malign, celor care se ard uşor la expunerea la soare sau care au suferit astfel de arsuri pe zone cu aluniţe. Investigaţia se impune persoanelor cu aluniţe suspecte, atipice, traumatizate sau situate în zone expuse frecării cu hainele, cum ar fi cureaua de la pantaloni sau breteaua de la sutien. Întrucât expunerea la radiaţiile ultraviolete are efecte nocive asupra aluniţelor, mai ales asupra celor atipice, evaluarea prin dermatoscopie este indicată înaintea verii.
O aluniţă atipică prezintă una sau mai multe dintre următoarele caracteristici, abreviate ABCDE: este asimetrică, are marginea (bordura) neregulată, este colorată neuniform (cu roşu, negru sau albastru), are un diametru mai mare de 6 mm şi o evoluţie recentă suspectă, constând în modificarea caracteristicilor, în apariţia senzaţiei de mâncărime, sângerării sau inflamaţiei. Dacă dermatoscopia depistează o transformare malignă, se impune excizia aluniţei respective şi realizarea unui examen histopatologic. Chiar şi în cazul celor care nu prezintă astfel de modificări, se recomandă repetarea analizei la un interval de 6-12 luni.
Se poate întocmi o hartă a leziunilor
Dermatoscopul foloseşte o sursă de lumină şi un sistem special de lupe care măresc imaginea de 20 de ori. Un soft analizează aceste informaţii şi calculează un scor dermatoscopic pentru fiecare dintre leziuni. Dincolo de aceste scoruri standard, important este medic