Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, 31 mai, proiectul Legii de modificare a OUG nr. 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Actul normativ a fost supus votului, dar nu în forma adoptată de Senat în 2007, ci într-una mult mai aspră, elaborată de Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic. Votul final ar urma să se dea săptămâna viitoare. Dacă legea va fi adoptată, ea va schimba radical regulile privind adopţia câinilor şi va permite eutanasierea animalelor fără stăpân.
O lege schimbată radical
OUG nr. 155/2001, aprobată de parlament prin Legea nr. 227/2002, permitea eutanasierea câinilor fără stăpân la 14 zile după ce au fost prinşi de hingheri, dacă nu erau revendicaţi sau adoptaţi. Legea nr. 9/2008 a dispus însă, în mod expres, că „este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar“.
Legea aflată acum pe masa deputaţilor are la bază un proiect depus în 2007 de senatorul Marius Marinescu, privind modificarea OUG 155/2001. Proiectul său viza, printre altele, „interzicerea eutanasierii animalelor sănătoase, pentru că au şi ele dreptul la viaţă“, după cum se arăta în expunerea de motive a iniţiatorului.
Pe 12 decembrie 2007, Senatul României a adoptat acest proiect, care permitea eutanasierea doar în cazul câinilor bolnavi şi înfiinţa pe lângă fiecare primărie un soi de Registru de stare civilă al patrupedelor (denumit Registrul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor cu şi fără stăpân). Pe 19 decembrie 2007, proiectul a ajuns în Camera Deputaţilor, care este forul decizional. În cei trei ani şi jumătate de când se plimbă de la o comisie la alta, amendamentele au schimbat radical sensul iniţial al legii.
Câinii de la blocuri, declaraţi „fără stă