Temperaturile în continuă creştere înregistrate în ultima perioadă şi faptul că 2010 a fost declarat cel mai secetos an de la începutul înregistrării valorilor meteorologice sunt doar câteva lucruri care ne semnalează, încă o dată, dispariţia climatului stabil de altă dată, informează newsweek.
Efectele fenomenului de încălzire globală sunt din ce în ce mai vizibile la nivel mondial. În Statele Unite ale Americii, 1.000 de tornade au produs în ultimul timp daune de 9 miliarde de dolari şi au dus la moartea a aproximativ 500 de persoane. State ca Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, Dakota, Ohio şi Wisconsin s-au confruntat cu cea mai ploioasă lună aprilie din ultimii 116 ani, iar pentru statul Texas, mai a fost cea mai secetoasă lună din ultimul secol.
În Rusia s-au înregistrat 15.000 de morţi în urma caniculei din 2010, iar seceta din China a dus la distrugerea a milioane de hectare de teren agricol, în timp ce Australia şi Pakistan s-au confuntat şi ele cu aproximativ 2.000 de morţi în urma inundaţiilor.
Creşterea temperaturilor va avea în viitor efecte serioase asupra vegetaţiei planetei, care va trebui să se adapteze noilor condiţii climatice, dar şi asupra faunei, iar bolile tropicale ca malaria şi febra galbenă vor ajunge şi în zonele temperate.
Măsurile luate împotriva încălzirii globale
Diferite ţări au sesizat pericolul pe care îl reprezintă fenomenul încălzirii globale asupra climei şi au început să adopte măsuri din ce în ce mai serioase de prevenire a acestuia.
În oraşul american Chicago, de exemplu, a început deja înlocuirea arborilor decorativi cu specii care sunt adaptate climatelor mai calde, în timp ce la New York se plănuieşte vopsirea în alb a aproape 300.000 de metri pătraţi de acoperişuri pentru a reflecta lumina solară şi pentru a reduce în acest fel creşterea temperaturilor