Astăzi, 3 iunie, la orele 18, se va deschide la Ateneul Român Gala Oscarului românesc pentru excelenţă, manifestare care a ajuns la ediţia a XIV-a, despre care iniţiatorul ei, avocatul Liviu Ardeiaş, scrie pe site-ul său "În 1998 am iniţiat trofeul şi am susţinut şi moderat cu succes fiecare din cele treisprezece ediţii anuale. Ediţia a XIII-a a fost prima la nivel naţional şi a însemnat un mare succes.... Oscar românesc pentru excelenţă este un raspuns la chemarea imnului national - Desteapta-te romane! Dragostea de patrie si omagierea celor mai ilustrii fii ai tarii si ai obstii constituie virtuti primordiale ale omului civilizat. Mediatizarea unor fapte si personaje negative a indus o stare de spirit periculoasa pentru fiinta nationala, careia este necesar sa i se raspunda prin propagarea elitelor in constiinta publica. Este nefiresc ca locuitorii Romaniei, mai ales tineretul, sa-si doreasca implinirea in destinul altor natiuni, fapt ce neaga pagubitor contributia romanilor la valorile universale. Pana ce informatizarea societatii noastre cu toate efectele ei pozitive, sa devina realitate, mijloacele audiovizuale nu reusesc sa impuna publicului larg modelele umane cele mai valoroase iar educatia tip Gutemberg ce a zidit spiritualitatea romaneasca, este tot mai depasita."
Premiul a fost instituit de Fundaţia pentru tineret Teleorman, în mai 1998, şi constă intr-o statueta de metal suflata cu aur, replica modificata a celebrului Oscar al Academiei Americane de Film Holywood, care se confera anual, prin brevet. Fiecare dintre editiile anterioare a inscris pe lista de onoare peste 60 de nominalizari facute prin consultarea publicului si a laureatilor editiilor precedente.
Şi anul acesta lista premianţilor este uriaşă şi include medici, inventatori, jurişti, ziarişti, istorici, editori, actori, muzicieni, diplomaţi, scriitori, sportivi, pastori.
Ast