Consumul intern de astfel de produse a fost în 2010 de 45-50 mil. euro, în timp ce exporturile s-au ridicat la 150 mil. euro
Cioceanu, asociaţia "Bio România": Dacă nu ar fi existat exporturile, în prezent nu am fi vorbit despre agricultură ecologică în România
La export, cererea este foarte mare, exportându-se atât cât se produce
În acest an, consumul local de produse agricole bio ar putea avansa cu 20%, la 55-60 milioane de euro, în contextul în care cererea de astfel de produse s-a majorat, potrivit Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică "Bio România".
Anul trecut, această piaţă a avut o valoare de 45-60 milioane de euro.
"Promovăm intens produsele, pentru a încerca să facem cunoscute populaţiei beneficiile acestora. În ultimii trei ani, piaţa a crescut cu 20%, trend care se va menţine şi în 2011", a declarat Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei, potrivit Mediafax.
Produse importate de 35 mil. euro
El a adăugat că în 2010 consumul intern de produse agricole bio s-a ridicat la 45-50 milioane euro, din care aproximativ 35 milioane euro reprezintă produse importate.
Potrivit datelor asociaţiei "Bio România", exporturile de produse bio s-au ridicat anul trecut la 150 milioane euro.
"România exportă în principal materie primă şi importă produse finite. La export, cererea este foarte mare, putem exporta atât cât producem", a mai spus Cioceanu.
Principalele destinaţii de export au fost Germania, Italia, Grecia, Olanda, Elveţia, SUA şi Japonia.
România produce miere, vin şi produse de panificaţie bio
Preşedintele asociaţiei a mai afirmat că producătorii români vând la export cu preţuri de două-trei ori mai mari decât produsele convenţionale. În România se produc în principal miere, vin şi produse de panificaţie bio.
"Dacă nu ar fi existat exporturile, în pre