Nikita Şuşko aşteaptă la graniţa cu Lituania pentru a aduce maşini second-hand în Belarus, iar în felul acesta îl sfidează pe preşedintele Alexander Lukaşenko, ultimul dictator european, care pune în seama grabei de a achiziţiona maşini din străinătate lipsa de valută într-un stat care se luptă să ţină sub control căderea monedei naţionale, scrie Bloomberg.
La Minsk, în principala piaţă alimentară în aer liber din oraş, se vede o singură coadă, una lungă. Zeci de persoane, majoritatea pensionari, s-au aliniat pentru a cumpăra roşii încă necoapte, care sunt cu 30% mai ieftine decât cele normale, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
"Nu mai pot supravieţui doar din pensie. Înainte, eu îmi ajutam copiii, dar acum este invers. Eu trebuie să mă bazez pe ei", spune o pensionară în vârstă de 70 de ani.
Lukaşenko a majorat salariile din sectorul public cu 40% anul trecut, ceea ce i-a adus al patrulea mandat de preşedinte. Aceste creşteri, alături de lichidităţile pompate de guvern în economie, au servit doar la majorarea importurilor, ceea ce a slăbit contul curent al fostei republici sovietice. Rezultatul este o criză valutară care presează ca o menghină vieţile bieloruşilor.
Belarusul şi-a devalorizat recent moneda cu 36% în raport cu dolarul, în condiţiile în care creşterea dobânzii de referinţă din acest stat la 16% - cel mai ridicat nivel din lume - nu a reuşit să împiedice căderea rublei.
În încercarea de a scăpa de creşterea taxelor, unele persoane au cumpărat maşini din statele învecinate, contribuind astfel, pe de o parte, la creşterea acestor pieţe, dar pe de alta la ieşirile de valută din ţară. "Oamenii aruncă banii pe orice maşină pot cumpăra înainte de majorarea taxelor. Cumpăram orice, de la maşini bune la rable", spune Şuşko, care are opt maşini în remorcă.
Vânzările de maşini au crescut, în ritm anual