Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet cere intervenţii mai dure în zona euro pentru rezolvarea problemelor financiare şi sugerează crearea unui minister al finanţelor pentru uniunea monetară, într-un moment în care liderii europeni se grăbesc să ajute Grecia pentru a preveni acutizarea crizei de pe continent, scrie Wall Street Journal.
Trichet, al cărui mandat în fruntea BCE se apropie de final, a propus o serie de modificări radicale pentru îmbunătăţirea statutului zonei euro ca bloc al unei monede comune, în condiţiile în care mai multe state membre se confruntă cu probleme legate de datorii. "Ar fi prea îndrăzneţ să ne închipuim pentru o structură economică cu o singură piaţă, o monedă unică şi o singură bancă centrală un minister al finanţelor pentru întreaga uniune?", se întreabă oficialul BCE.
El a menţionat că în cazul în care o ţară salvată cu bani din exterior nu face progrese cu programul de ajustare fiscală, ar putea fi necesar un al doilea pas, care ar putea implica creşterea gradului de influenţă pe care autorităţile din zona euro o au în crearea politicilor economice ale unui stat, dacă acestea "deraiază" într-un mod distructiv.
Oficialul a sugerat că autorităţile zonei euro ar putea avea "drept de veto asupra anumitor decizii referitoare la politicile economice naţionale", iar acest drept ar putea fi exercitat în special în cazul problemelor legate de cheltuieli majore şi competitivitatea ţării respective.
Un minister de finanţe al zonei euro ar avea un buget federal de amploare, responsabilităţi decizionale şi de supraveghere şi, în plus, ar reprezenta uniunea monetară în faţa instituţiilor financiare internaţionale.
Trichet este unul dintre arhitecţii tratatului de la Maastricht, prin care s-au pus bazele zonei euro. Sugestiile lui